Managing director Gate terminal

17 september 2008

De heer Branko Pokorny volgt de heer Ulco Vermeulen op als Managing Director van Gate terminal

N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) en Koninklijke Vopak (Vopak), strategische partners in Gate terminal, maken bekend dat de aandeelhouders van Gate terminal de heer  Branko Pokorny hebben benoemd tot Managing Director van Gate terminal BV. Op 1 oktober 2008 volgt hij de heer Ulco Vermeulen op die terugkeert naar Gasunie als Director of Business Development. De heer Pokorny wordt als Managing Director verantwoordelijk voor de verdere bouw en ontwikkeling van Gate terminal, de eerste onafhankelijke LNG import terminal in aanbouw in Nederland. Hij heeft veel ervaring in het managen van grootschalige projecten in de energiesector. Hij was hiervoor onder andere werkzaam als Concession & Project Director bij Elyo East London Energy, onderdeel van Suez Energy Services en als General Manager bij Fabricom GTI International Operations.

De heer Vermeulen is daarnaast benoemd tot Managing Director van Gate Terminal Management BV. Dit is de managing partner van Gate terminal BV. De heer Dirk van Slooten van Vopak blijft de andere Managing Director van Gate Terminal Management BV.

Profiel Gate terminal B.V. 

N.V. Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak startten in 2005 met de ontwikkeling van Gate terminal (“Gas Access To Europe”), de eerste onafhankelijke LNG import terminal in Nederland. Het geïmporteerde LNG zal op de terminal gelost, opgeslagen en verdampt worden tot aardgas voordat het geleverd wordt aan het gastransportnet voor de Noordwest-Europese markten.  De terminal zal een initiële jaarlijkse doorzetcapaciteit hebben van 12 miljard kubieke meter (bcm), dat in de toekomst uitgebreid kan worden naar 16 bcm per jaar. Vier Europese energiebedrijven (DONG Energy uit Denmarken, EconGas uit Oostenrijk, E.ON Ruhrgas uit Duitsland en Essent uit Nederland) hebben langetermijn overeenkomsten gesloten met Gate terminal. Als onderdeel van de overeenkomst hebben deze klanten (of hun grootaandeelhouders) een aandelenbelang van 5% verworven in Gate terminal. De resterende 80% van de aandelen in Gate terminal zijn in het bezit van de strategische partners Gasunie en Vopak, zodat het onafhankelijke karakter van de terminal gewaarborgd blijft.
Meer informatie is beschikbaar op de website van Gate terminal: www.gate.nl

Profiel N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie)

Gasunie is een gasinfrastructuur en -transportbedrijf met een toonaangevende positie in Europa. De totale lengte van het pijpleidingnet in Nederland en Duitsland bedraagt meer dan 15.000 kilometer en geldt met een doorzet van bijna 125 miljard m3 als een van de grootste hogedruknetten in Europa. Onder de taken van Gasunie vallen onder meer het beheer en de ontwikkeling van het

landelijke transportnet, alsmede het aanbieden van diensten op het gebied van gastransport en –infrastructuur. Sinds 1 juli 2008 is Gasunie tevens eigenaar van de voormalige gastransportdivisie van BEB en EMGTG in Duitsland, die nu de naam Gasunie Deutschland draagt. Bij haar activiteiten speelt Gasunie in op de wensen van klanten, die hun aardgas op een veilige en duurzame manier getransporteerd willen hebben tegen concurrerende tarieven. Hiermee dient Gasunie ook het publieke belang.

Voor meer informatie:
N.V. Nederlandse Gasunie
Communicatie
Hansch van der Velden
Telefoon : 050 – 521 21 60
E-mail  : pers@gasunie.nl
Website : www.gasunie.nl

Profiel Vopak

Koninklijke Vopak N.V. is ’s werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminal. Vopak exploiteert 78 terminals met een

opslagcapaciteit van ruim 26 miljoen kubieke meter in 31 landen. Deze liggen op strategische laatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die zijn weg naar een groot aantal industrieën vindt.

Voor meer informatie:
Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication & Investor Relations
Rolf Brouwer
Telefoon : 010 – 400 2777
E-mail  : corporate.communication@vopak.com
Website : www.vopak.nl