Financieringsovereenkomst uitbreiding LNG terminal

18 maart 2009

Gate terminal tekent financieringsovereenkomst van EUR 136 miljoen voor uitbreiding van eerste Nederlandse LNG terminal

Gate terminal B.V., een joint venture van N.V. Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak N.V. heeft een project-financieringsovereenkomst ter waarde van EUR 136 miljoen afgesloten met de Europese Investeringsbank (EIB) en een syndicaat van acht internationale relatiebanken.
Deze financieringsfaciliteit zal worden aangewend voor de uitbreiding van de eerste Nederlandse Liquefied Natural Gas (LNG) importterminal op de Maasvlakte nabij Rotterdam. Deze faciliteit is een aanvulling op de eerdere financieringsovereenkomst ter waarde van EUR 745 miljoen, die in juli 2008 getekend is.

In augustus 2008 heeft E.ON Ruhrgas zich bij DONG Energy, EconGas en Essent gevoegd als vierde klant van Gate terminal door het tekenen van een doorzetovereenkomst. Om alle klanten te kunnen faciliteren zal de doorzetcapaciteit van de terminal worden uitgebreid met 3 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas per jaar (bcma) tot een totale doorzetcapaciteit van 12 bcma en zal er tevens een tweede aanlegsteiger worden gebouwd. De terminal zal een belangrijke rol gaan spelen in de toekomstige levering van gas aan de Europese markt en zal naar verwachting in de tweede helft van 2011 volledig operationeel zijn.

Henk Chin Sue, lid van de Raad van Bestuur en CFO van Gasunie en Jack de Kreij, lid van de Raad van Bestuur en CFO van Vopak, reageerden beiden:
“We zijn trots op het feit dat we in staat zijn geweest om de financiering van deze belangrijke uitbreiding van Gate terminal te realiseren en we zijn zeer verheugd dat in de huidige uitdagende economische situatie de EIB en acht van de tien oorspronkelijke commerciële kapitaalverschaffers participeren in de uitbreidingsfinanciering. Dit toont hun sterke betrokkenheid bij het project.”

Syndicaat van banken en adviseurs

Het syndicaat van banken bestaat uit Bayerische Landesbank, Calyon, DNB Nor Bank ASA, Fortis Bank (Nederland) N.V., ING Bank N.V., Rabobank, RBS en Svenska Handelsbanken. RBS trad op als financieel adviseur in deze transactie, ING trad op als coördinerende bank en Addleshaw Goddard als juridisch adviseur. De Europese Investeringsbank en het syndicaat van acht banken werden geadviseerd door Ashurst.

Profiel Gate terminal B.V. 

N.V. Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak startten in 2005 met de ontwikkeling van Gate terminal (“Gas Access To Europe”), de eerste onafhankelijke LNG importterminal in Nederland. Het geïmporteerde LNG zal op de terminal gelost, opgeslagen en verdampt worden tot aardgas voordat het geleverd wordt aan het gastransportnet voor de Europese markten.
De terminal zal een initiële doorzetcapaciteit hebben van 12 miljard kubieke meter per jaar (bcma), dat in de toekomst uitgebreid kan worden naar 16 bcma. Vier Europese energiebedrijven (DONG Energy uit Denemarken, EconGas uit Oostenrijk, E.ON Ruhrgas uit Duitsland en Essent uit Nederland) hebben langetermijn overeenkomsten gesloten met Gate terminal. Als onderdeel van de overeenkomst hebben deze klanten (of hun grootaandeelhouders) een aandelenbelang van 5% verworven in Gate terminal. De resterende 80% van de aandelen in Gate terminal zijn in het bezit van de strategische partners Gasunie en Vopak, zodat het onafhankelijke karakter van de terminal gewaarborgd blijft.

Voor meer informatie:
Gate terminal B.V.
Communication
Peter Bassa
Telefoon  : 0180 64 68 80
E-mail   : peter.bassa@gate.nl
Website  : www.gateterminal.com

Profiel N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie)
<>brGasunie is een gasinfrastructuur en -transportbedrijf met een toonaangevende positie in Europa. Het pijpleidingnet in Nederland en Duitsland omvat meer dan 15.000 kilometer en geldt met een doorzet van bijna 125 miljard m3 als een van de grootste hogedruknetten in Europa. Onder de taken van Gasunie vallen onder meer het beheer en de ontwikkeling van het landelijke transportnet, alsmede het aanbieden van diensten op het gebied van gastransport en –infrastructuur. Sinds 1 juli 2008 is Gasunie eigenaar van de voormalige gastransportdivisie van BEB en EMGTG in NoordDuitsland, die nu de naam Gasunie Deutschland draagt. Bij haar activiteiten speelt Gasunie in op de wensen van klanten, die hun aardgas op een veilige en duurzame manier getransporteerd willen hebben tegen concurrerende tarieven. Hiermee dient Gasunie ook het publieke belang.

Voor meer informatie:
N.V. Nederlandse Gasunie
Communicatie
Hansch van der Velden
Telefoon : 050 – 521 21 60
E-mail  : pers@gasunie.nl
Website : www.gasunie.nl

Profiel Vopak

Koninklijke Vopak N.V. is ’s werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminals. Vopak exploiteert 80 terminals met een opslagcapaciteit van ruim 27 miljoen kubieke meter in 32 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die zijn weg naar een groot aantal industrieën vindt.

Voor meer informatie:
Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication & Investor Relations
Emilie de Wolf
Telefoon : 010 – 400 2777
E-mail  : corporate.communication@vopak.com
Website : www.vopak.nl