Gate terminal laadt gelijktijdig twee LNG-tankers terug met vloeibaar aardgas (LNG)

9 september 2014

Voor het eerst in haar geschiedenis heeft Gate terminal twee LNG-tankers gelijktijdig terug geladen met vloeibaar aardgas (LNG).

Op 4 september 2014 waren zowel de “Wilgas” als de “Coral Methane” afgemeerd en zijn terug geladen aan de aanlegsteigers van Gate terminal. Het gelijktijdig terug laden van LNG is mogelijk omdat Gate terminal in 2013 geschikt is gemaakt voor het ontvangen van kleine en middelgrote LNG-tankers en terug laden vooruitlopend op de bouw van nieuwe breakbulk overslaginstallaties. De investeringsbeslissing voor de bouw van de nieuwe overslaginstallatie voor de distributie van LNG via kleine tankers en bunkerschepen is 1 Juli 2014 genomen.

Gate terminal, een joint venture van Gasunie en Vopak op de Maasvlakte in Rotterdam, ging van start in september 2011. Gate terminal is de toegangspoort voor LNG uit de hele wereld en draagt daarmee bij aan de diversificatie van de Europese gasvoorziening. Gate terminal ontvangt het LNG, slaat het op, maakt het weer gasvormig en voert het in i het Noordwest-Europese gastransportnetwerk. In januari 2014 startte Gate met succes een laadstation voor tankwagens en containers met een totale capaciteit van 5.000 tankwagens per jaar. In het afgelopen jaar heeft Gate zich ontwikkeld tot een knooppunt (“hub”) van waaruit export van LNG kan plaatsvinden naar andere delen van Europa en de rest van de wereld.