Hoogste punt Gate

8 juli 2009

Gate terminal bereikt hoogste punt

Gate terminal heeft met het plaatsen van het dak op de derde en laatste tank op haar terminal het hoogste punt bereikt in de bouw. Met behulp van 7 zware ventilatoren is het 670 ton zware dak langzaam omhoog geblazen tot een hoogte van bijna 40 meter. Het dak, zelf circa 15 meter hoog, bestaat uit een stalen constructie dat door kilometers laswerk aan elkaar is gesmeed. Met het plaatsen van het dak wordt de tank rondom afgesloten. Kort geleden zijn de daken op de eerste twee tanks succesvol geplaatst. Gate terminal, een joint venture van Gasunie en Vopak, is de eerste onafhankelijke ontvangstterminal voor vloeibaar aardgas in Nederland.

Gate terminal-directeur Branko Pokorny: “In de constructie van LNG tanks wordt het dak geassembleerd op de bodem van de tank. De technische teams van het bouwconsortium, bestaande uit Techint (I), Sener (E), Entrepose (F) en Vinci (F), hebben met de lift het dak nauwkeurig en exact volgens planning op zijn plek gezet. Deze airlift is zeer goed voorbereid en is vlot en veilig verlopen. Met het behalen van dit resultaat laten we zien dat Gate terminal prima op schema ligt om in de tweede helft van 2011 operationeel te zijn. De huidige capaciteit van 12 miljard m3 gas is vrijwel volledig geboekt door onze vier klanten en de terminal kan vrij eenvoudig nog uitgebreid worden tot 16 miljard m3.’

Sinds medio 2008 wordt hard gewerkt aan de bouw van drie tanks die ieder een doorsnede hebben van bijna 90 meter. Dat is vrijwel net zo groot als een voetbalveld. De tanks hebben elk een opslagcapaciteit van maximaal 180.000 m3 netto en kunnen in totaal bijna zeven miljoen huishoudens in Nederland jaarlijks voorzien van aardgas.
—————————————————————————————————–
Meer informatie is verkrijgbaar bij:
Gate terminal B.V.
Peter C.M. Bassa
Manager Communications
T: + 31 180 64 68 80
M: + 31 6 22 40 73 82
E-mail : peter.bassa@gate.nl
Bezoek ook onze website  www.gateterminal.com voor meer informatie over Gate terminal. Op onze website kunt u foto’s downloaden van de bouw en er is een korte film beschikbaar over de airlift.

Profiel Gate terminal B.V. 

N.V. Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak startten in 2005 met de ontwikkeling van Gate terminal (“Gas Access To Europe”), de eerste onafhankelijke LNG importterminal in Nederland. Het geïmporteerde LNG zal op de terminal gelost, opgeslagen en verdampt worden tot aardgas voordat het geleverd wordt aan het gastransportnet voor de Europese markten. De terminal zal een initiële doorzetcapaciteit hebben van 12 miljard kubieke meter per jaar (bcma), dat in de toekomst uitgebreid kan worden naar 16 bcma.

Vier Europese energiebedrijven (DONG Energy uit Denemarken, EconGas en OMV uit Oostenrijk, E.ON Ruhrgas uit Duitsland en Essent uit Nederland) hebben langetermijn overeenkomsten gesloten met Gate terminal. Als onderdeel van de overeenkomst hebben deze klanten (of hun grootaandeelhouders) een aandelenbelang van 5% verworven in Gate terminal. De resterende 80% van de aandelen in Gate terminal zijn in het bezit van de strategische partners Gasunie en Vopak, zodat het onafhankelijke karakter van de terminal gewaarborgd blijft.

Profiel N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie)

Gasunie is een gasinfrastructuur en -transportbedrijf met een toonaangevende positie in Europa. Het pijpleidingnet in Nederland en Duitsland omvat meer dan 15.000 kilometer en geldt met een doorzet van bijna 125 miljard m3 als een van de grootste hogedruknetten in Europa. Onder de taken van Gasunie vallen onder meer het beheer en de ontwikkeling van het landelijke transportnet, alsmede het aanbieden van diensten op het gebied van gastransport en –infrastructuur. Sinds 1 juli 2008 is Gasunie eigenaar van de voormalige gastransportdivisie van BEB en EMGTG in Noord-Duitsland, die nu de naam Gasunie Deutschland draagt. Bij haar activiteiten speelt Gasunie in op de wensen van klanten, die hun aardgas op een veilige en duurzame manier getransporteerd willen hebben tegen concurrerende tarieven. Hiermee dient Gasunie ook het publieke belang.

Profiel Koninklijke Vopak N.V. (Vopak)

Koninklijke Vopak N.V. is ’s werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminals. Vopak exploiteert 80 terminals met een opslagcapaciteit van ruim 27 miljoen kubieke meter in 32 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die zijn weg naar een groot aantal industrieën vindt.