Eneco haalt modernste LNG-tanker naar Gate terminal

20 april 2013

Op 20 april 2013 is de ‘Al Khuwair’, een tanker met vloeibaar aardgas (LNG) aangemeerd bij Gate terminal op de Maasvlakte in Rotterdam.

De Al Khuwair is de eerste LNG-tanker van de Q-Flex serie die arriveert in Rotterdam. De Q-Flex serie vormt een nieuwe generatie megaschepen voor het vervoer van LNG. Het schip heeft een capaciteit van 217.000 m3 vloeibaar aardgas en heeft een lengte van 315 meter en een breedte van 50 meter. De komst van de Q-Flex-tanker is mogelijk doordat Gate terminal geschikt is voor het ontvangen van alle soorten grote LNG-tankers.

De ‘Al Khuwair’ is Eneco’s eerste LNG-levering dit jaar en Eneco’s derde LNG-lading sinds de opening van Gate terminal in 2011. Deze levering vloeit voort uit het leveringscontract dat Eneco in het verleden heeft gesloten. Eneco beschouwt LNG op de korte en lange termijn als een waardevolle aanvulling op de bestaande gas portefeuille. Daarnaast is de beschikbaarheid van LNG in de tanks van Gate een noodzakelijke voorwaarde voor de ontwikkeling van de small scale LNG markt. Deze markt heeft een groot potentieel gezien de strengere emissienormen in onder andere de Europese kustwateren.